ZANZIBAR 2

 

POŁUDNIE WYSPY - WIOSKA NUNGWI

                          Smukli Masajowie oferują pamiątki.

Spacer po wiosce Nungwi na północy wyspy. Wioska jest niewielka, położona wzdłuż brzegu oceanu. Domy zbudowane są z ociosanej rafy koralowej, pomalowane na różnorodne kolory, dachy pokryte makuti - trzciną palmową. Ale wkracza też nowe - muruje się z pustaków własnej roboty i kryje się dachy blachą. Jednak większość to stare chaty, z tyłu bujne ogrody. Każda roślinka, każde drzewo to przyprawa, lekarstwo, afrodyzjak. Wszędzie zapachy: goździki, cynamon, pieprz, wanilia, imbir, kardamon, lemon grass - zapachowy zawrót głowy. Egzotyczne owoce: karambola, jack fruit i durian. Durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie. Jest przysmakiem nie tylko w Afryce, ale również w Azji. W wielu krajach istnieją zakazy wchodzenia z durianem do hoteli, autobusów, samolotów i instytucji państwowych, ze względu na bardzo intensywny nieprzyjemny zapach owocu. Smak to taki słodkawy, lepki czosnek. Zapach podobny do popsutego mięsa. Ohyda.

Do dziś mówi się o Zanzibarze "wyspa przypraw". Zanzibar zajmuje obecnie 3 miejsce na świecie pod względem eksportu goździków. Tu rośnie np. mimoza, którą obsiewali otoczenie chat zazdrośni mężowie. Jeśli kobieta wyszłaby potajemnie, zdradziłyby ją zwijające się pod wpływem dotyku liście. Co ciekaw gałki muszkatołowe wykorzystywane tu były dawniej m.in. jako środek halucynogenny.


                        

Plaże piękne i piaszczyste, jednak w godzinach przypływu trzeba szybko zmykać na wysoki brzeg. Za to gdy zaczyna się odpływ, to ocean zostawia na piasku przepiękne muszelki.


                         Gdy za dużo wina, to miękkie bum!!!!!!!!

Łódź lokalna z trójkątnym żaglem nazywa się tu dhow. Sadzona w płytkiej wodzie tzw. "sea weeds" (trawa morską), czyli dość elastyczne glony, później suszona, stanowi składnik luksusowych kremów i perfum. 

Kuchnia Zanzibaru to głównie owoce morza, ale również jarskie roślinne smakołyki. Sosy kokosowe, soki avocado mieszane z mango, ryby, grillowane szaszłyki z krewetek, steki z merlina, king fisha, tuńczyka i homara, samosa ostra i pikantne curry, chapati i wiele innych, wszystko w przyprawach.  Palce lizać.

Up ZANZIBAR 3