POŁUDNIE WYSPY - WIOSKA NUNGWI
Smukli
Masajowie oferują pamiątki.
Spacer po wiosce Nungwi na północy
wyspy. Wioska jest niewielka, położona wzdłuż brzegu oceanu. Domy zbudowane
są z ociosanej rafy koralowej, pomalowane na różnorodne kolory, dachy pokryte
makuti - trzciną palmową. Ale wkracza też nowe - muruje się z pustaków własnej
roboty i kryje się dachy blachą. Jednak większość to stare chaty, z tyłu bujne
ogrody. Każda roślinka, każde
drzewo to przyprawa, lekarstwo, afrodyzjak. Wszędzie zapachy: goździki,
cynamon, pieprz, wanilia, imbir, kardamon, lemon grass - zapachowy zawrót głowy. Egzotyczne
owoce: karambola, jack fruit i durian. Durian to najbardziej śmierdzący owoc
na świecie. Jest przysmakiem nie tylko w Afryce, ale również w Azji. W wielu
krajach istnieją zakazy wchodzenia z durianem do hoteli, autobusów, samolotów
i instytucji państwowych, ze względu na bardzo intensywny nieprzyjemny zapach
owocu. Smak to taki słodkawy, lepki czosnek. Zapach podobny do popsutego mięsa.
Ohyda.
Do dziś mówi się o Zanzibarze
"wyspa przypraw". Zanzibar zajmuje obecnie 3 miejsce na świecie pod
względem eksportu goździków. Tu rośnie np. mimoza, którą obsiewali
otoczenie chat zazdrośni mężowie. Jeśli kobieta wyszłaby potajemnie,
zdradziłyby ją zwijające się pod wpływem dotyku liście. Co ciekaw gałki
muszkatołowe wykorzystywane tu były dawniej m.in. jako środek halucynogenny.

Plaże piękne i piaszczyste, jednak w
godzinach przypływu trzeba szybko zmykać na wysoki brzeg. Za to gdy zaczyna się
odpływ, to ocean zostawia na piasku przepiękne muszelki.
Gdy
za dużo wina, to miękkie bum!!!!!!!!
Łódź lokalna z trójkątnym żaglem
nazywa się tu dhow. Sadzona w płytkiej
wodzie tzw. "sea weeds" (trawa morską), czyli dość elastyczne
glony, później suszona, stanowi składnik luksusowych kremów i perfum.
Kuchnia Zanzibaru to głównie owoce
morza, ale również jarskie roślinne smakołyki. Sosy kokosowe, soki avocado
mieszane z mango, ryby, grillowane szaszłyki z krewetek, steki z merlina, king
fisha, tuńczyka i homara, samosa ostra i pikantne curry, chapati i wiele innych,
wszystko w przyprawach. Palce lizać.

|